Leestip Identiteit Paul Verhaeghe - Uitgelichte afbeelding

Leestip: Identiteit, Paul Verhaeghe

Afgelopen zomer was ik een paar maanden in Australië om mezelf vol te zuigen met zon, rust en bezinning.
Moest ik nu helemaal naar de andere kant van de wereld reizen om deze Belg tegen te komen? Ha! Kennelijk wel.

Het boek Identiteit van Paul Verhaeghe (een psychiater, publicist en key note speaker) heeft me doen begrijpen in wat voor tijd we nu leven. Voor mijn werk leg ik voortdurend verbanden tussen Storytelling voor de ondernemer (de ‘Why’) en wat er in de wereld gebeurt.
De titel is niet voor niets Identiteit. De verhalen die we vertellen en geloven maken onze identiteit uit. Niet alleen als individu maar ook als collectief. Hoe staat die identiteit onder invloed van de huidige ‘global’ ontwikkelingen? Hoe kijken we naar onszelf en naar elkaar?

Hoe is het gesteld met de (dis)balans tussen onze autonomie en authenticiteit aan de ene kant, en onze behoefte om bij een groep te horen aan de andere kant. En last but not least: waar gaat het naartoe?
Verhaeghe onderzoekt deze vragen op alle (nou ja, bijna alle) terreinen van ons leven: professioneel, sociaal, politiek, onderwijs, de liefde, vriendschappen, media, enzovoorts.
Zware kost? Nee, helemaal niet.

Hij schrijft toegankelijk, luchtig en to the point tegelijk. Zonder de lezer zijn mening op te dringen, neemt hij toch duidelijk stelling, door te pleiten voor meer balans tussen individualiteit en gemeenschapszin.
Omdat ik daar ook in geloof, wil ik het graag met jullie delen.

Geen reactie's

Geef een reactie