De kunst van het twijfelen

Het is er bij mij altijd. Soms op de voorgrond, soms op de achtergrond: Het Grote Twijfelen. Ga ik wel de goede kant op met mijn onderneming? Heb ik wel de juiste dingen in mijn etalage liggen? Te veel, misschien? Klopt mijn verhaal nog? Zal ik toch de hele boel maar weer omgooien?

Het is niet altijd even rustgevend. Er verandert zoveel om me heen, in een moordend tempo. Ik beweeg mee.

Moet ik daar niet eens mee stoppen? Als ondernemer moet je jezelf immers eenduidig profileren: ik ben als business coach expert in missie-visie-ontwikkeling en storytelling en ik begeleid ondernemers en organisaties bij het formuleren van hun verhaal. Daarmee kunnen zij zich duidelijk in hun markt zetten. Lekker duidelijk.

Twijfelen is het begin van alle denken (René Descartes)

Het is toch vooral ‘zoeken’ wat ik doe. Ik stel mij zelf de vragen die ik mijn klanten ook stel. En dat betekent dat ik veel vraagtekens zet en alert ben op wat er om me heen en in mijzelf gebeurt. Het zit in mijn aard om steeds de vraag achter de vraag te stellen. Dieper te gaan, een nóg beter antwoord te vinden. Dat zoeken is wat mijn werk betekenis geeft.

Dit weet ik zeker: als je durft te twijfelen zal je uiteindelijk meer weten dan degene voor wie alles allemaal al als een paal boven water staat.

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.